Δήμος Φυλής: Κλιματιζόμενες αίθουσες και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα
Να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους, λόγω καύσωνα, συμβουλεύει τους συνδημότες μας ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Οικονομάκης.
Ο Αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 και για όσο διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή άτομα με επιβαρυμένη υγεία ή ηλικιωμένα, παιδιά και έγκυες και συγκεκριμένα:
• Οι ακραίες ηλικιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι).
• Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) ή από σοβαρά νευρολογικά ή ψυχιατρικά νοσήματα.
• Άτομα τα οποία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αντι-υπερτασικά (π.χ διουρητικά, β-αναστολείς) και άλλα φάρμακα όπως φαινοθιαζίνες, αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά, αντι-ισταμινικά, αμφεταμίνες και αντιχολινεργικά.
• Άτομα με παχυσαρκία.
• Άτομα που εργάζονται ή διαμένουν σε εξωτερικούς χώρους ή αθλητές.
• Άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμβουλές προστασίας από τον καύσωνα:
• Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών).
• Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
• Αποφεύγετε την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο και περιορίστε τις μετακινήσεις σας. Παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
• Χρησιμοποιείστε, αν είναι εφικτό, κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας
• Ντυθείτε με ελαφρά, άνετα και ανoιxτόxρωμα ρούχα. Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους.
• Κάνετε πολλά, χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
• Εάν ιδρώνετε πολύ, μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση άλατος (αναζητήστε συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που σας έχει συστηθεί ο περιορισμός αλατιού).
• Τρώτε μικρά (σε ποσότητα) και ελαφρά γεύματα, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα «βαριά» φαγητά.
• Αποφεύγετε τις βαριές χειρονακτικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.) συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβετε.
• Αν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, φροντίστε να είναι ντυμένο ελαφρά. Ζητήστε οδηγίες από τον παιδίατρό σας σχετικά με τη λήψη υγρών.
• Κλείνετε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και αφήνετέ τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
• Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού σας.
• Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια
• Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Σκεφτείτε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας! Αν γνωρίζετε ηλικιωμένους, παιδιά, μοναχικά άτομα, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, Φροντίστε:
– Να μη μένουν μόνοι τους τις ημέρες του καύσωνα
– Να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών
– Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο.
Κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Φυλής σε Άνω Λιόσια – Ζεφύρι – Χασιά
Ο Δήμος Φυλής διαθέτει προς χρήση στους δημότες, από την Δευτέρα 20 Ιουλίου και για όσο διαρκέσει ο καύσωνας, τους εξής κλιματιζόμενους χώρους:
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Δημαρχείο, Αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (καθ’ όλο το 24ωρο)
ΖΕΦΥΡΙ
Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου από 13:00-20:00
ΦΥΛΗ
Δημαρχείο από 8:00 -20:00
Τέλος ο Δήμος Φυλής παρακαλεί τους δημότες να αφήνουν νερό για τα ζώα και τα πτηνά, με την επισήμανση ότι ο καύσωνας απειλεί, εξίσου, όλα τα έμβια όντα.
