Μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο Φυλής: Δρομολογείται η αποκατάσταση του Αρχαίου Φρουρίου
Μια σπουδαία επιτυχία πιστώνεται προσωπικά στον Δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, καθώς δρομολογείται η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου πολιτιστικής κληρονομιάς με σημαντικό ιστορικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Πρόκειται για το έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση της Νότιας Πύλης, της Ανατολικής Κεντρικής Πύλης και των δύο Πύργων εκατέρωθεν αυτής στο Αρχαίο Φρούριο Φυλής», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με το ποσό του 1,275 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά την αποκατάσταση ενός μνημείου υψηλής ιστορικής σημασίας. Από το Φρούριο της Φυλής ξεκίνησε το 404 π.Χ. ο στρατηγός Θρασύβουλος, επικεφαλής των δημοκρατικών, για να ανατρέψει το αιμοσταγές καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων, που είχε επιβληθεί στους Αθηναίους μετά την ήττα τους στον Πελοποννησιακό Πόλεμο από τους Σπαρτιάτες.
Η παρέμβαση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη του πολιτιστικού άξονα που συνδέει τρεις κομβικούς τόπους της αρχαιότητας — την Ελευσίνα, την Αθήνα και το Λαύριο — που υπήρξαν θρησκευτικά, πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Περιφέρειας. Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αττικού τοπίου και η μετατροπή του σε έναν αναβαθμισμένο πολιτιστικό προορισμό, που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την τοπική οικονομία.
Στη σημασία του έργου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, δηλώνοντας:
«Το έργο αποκατάστασης του συμβόλου της Δημοκρατίας είναι κάτι που χρωστάγαμε στους προγόνους μας. Με την ολοκλήρωσή του θα δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στο Δήμο μας, συμβάλλοντας στην οικονομική του ανάπτυξη. Ευχαριστώ πολύ το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής για τη μεγάλη συμβολή τους.»
Το έργο αποτελεί σταθμό για την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Φυλής στον πολιτιστικό χάρτη της Αττικής.
