«Ανθίζουν» και πάλι οι κήποι του Τατοΐου: Ανασυστήνονται ο Κυπαρισσώνας, ο μικρός Οπωρώνας και η κεντρική αλέα από πλατάνια

Εγκρίθηκε ομόφωνα η οριστική μελέτη αποκατάστασης των ανακτορικών κήπων και της διπλής κλίμακας με την υφιστάμενη περίφραξη στο Τατόι, κι έτσι σύντομα θα ξεκινήσει η επιχείριση επαναφοράς τους στην προηγούμενη κατάσταση, πριν την καταστροφή τους από την πυρκαγιά του 2021. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ και η περιοχή της επέμβασης περιλαμβάνει έκταση 34 στρεμμάτων και περιμέτρου 762 μέτρων. Σημειώνεται ότι οι ανακτορικοί κήποι βρίσκονται νότια του κτιριακού συνόλου του Ανακτόρου και των Μαγειρείων και σε άμεση γειτνίαση με την Πύλη της Λεύκας. Κεντρικό στοιχείο της μελέτης αποτελεί η αποκατάσταση του βασικού άξονα των κήπων και της κεντρικής αλέας από πλατάνια εκατέρωθεν. Τα δένδρα περιτοιχίζονται από μεσαίους θάμνους (μυρτιές) και ψηλούς (σχίνα), τονίζοντας την καθαρότητα του άξονα και αποκαλύπτοντας σταδιακά τους επιμέρους χώρους. Με τη μελέτη ανασυστήνονται ο θόλος των Κυπαρισσιών, ανατολικά του τένις, και ο Κυπαρισσώνας στην περιοχή του σπειροειδούς Λαβυρίνθου, καθώς και ο μικρός Οπωρώνας στο βορειοανατολικό τμήμα των κήπων, στις θέσεις που υπήρχαν, ενώ προβλέπεται η επαναδημιουργία του ξέφωτου στο χώρο που έχει ταυτοποιηθεί από αεροφωτογραφία. Σημειώνεται ότι η περιμετρική περιοχή μπορεί να δράσει και ως ζώνη επιβράδυνσης πυρκαγιάς, καθώς τα επιλεγμένα δένδρα -πλατύφυλλα και φυλλοβόλα- και ο υπόροφός τους καθυστερούν την επέκταση της φωτιάς.

Η μαρμάρινη κλίμακα διακρίνεται από το καμπύλο της σχήμα και αποτελείται από τις βαθμίδες και τα στηθαία, για την αποκατάσταση της οποίας στη μελέτη προβλέπονται τοπικές ανακτήσεις. Το λιθόκτιστο τοιχίο της περίφραξης, το οποίο περιλαμβάνεται, επίσης, στη μελέτη αποκατάστασης, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 401 μέτρων στην ανατολική πλευρά των κήπων.

Οπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «η οριστική μελέτη εκπονήθηκε με τη χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και στόχος είναι οι κήποι να αναβιώσουν ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη».

Απάντηση