Φωτιά στην Πάρνηθα: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στον Εθνικό Δρυμό, κάηκαν δεκάδες σπίτια
Στον Εθνικό Δρυμό επικεντρώνεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα που καίει από χθες, Τρίτη (22/8). Λίγο μετά τις 15:30, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».
Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από αέρος 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για συντονισμό, και 8 αεροσκάφη: 4 τράκτορες από Ελλάδα, δύο από Γερμανία και 2 Canadair. Παράλληλα επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 69 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρου τμήματος.
Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφαντώ, ενώ υπήρξε νέα αναζωπύρωση στη Μονή Κλειστών με τη φωτιά να καίει έξω από το χωριό πάνω από το μοναστήρι, κοντά στο οποίο ξεκίνησε χθες η πυρκαγιά. Εθελοντές και κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής δίνουν μάχη να σωθεί σπίτι μαζί με τους πυροσβέστες, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί οικίες σε Αγια Παρασκευή και Άγιο Ιωάννη Ρώσο στο Μενίδι.








Περισσότερα από 25 σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας ενώ τα πράγματα είναι ανησυχητικά καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από το μεσημέρι.
Στο Μενίδι οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, εκκενώθηκαν οικισμοί. Οι κάτοικοι με ό,τι μέσο μπορούν προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους. Πυκνοί καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή…
«Εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση»
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όμως ανέφερε ότι τα εναέρια μέσα έφθασαν σε πέντε λεπτά στο μέτωπο της φωτιάς, καθώς έγινε η ταχύτερη δυνατή απόκριση με εκτροπή των εναέριων μέσων από τον Ασπρόπυργο .
Η φωτιά ανεβαίνει ξανά στο βουνό, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ. Πλέον, οι φλόγες φτάνουν στο σημείο που ξεκινά ο Εθνικός Δρυμός, ένα σημείο που δεν είχε καεί στο παρελθόν. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική η κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν αυτή την ώρα «σπρώχνουν» τις φλόγες προς το συγκεκριμένο σημείο και γίνεται τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το μέτωπο χαμηλά. Πάντως, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η φωτιά μπήκε στον Εθνικό Δρυμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για παρθένο δάσος.
Πάρνηθα: Στην περίμετρο του στρατοπέδου Καποτά έφτασε η πυρκαγιά
Μέχρι το βόρειο τμήμα, στην περίμετρο του στρατοπέδου Καποτά έφτασε η πυρκαγιά που καίει από χτες στην Πάρνηθα. Αμέσως οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς έπεσαν πάνω στο συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς επίσης και οι δυνάμεις πυρόσβεσης και οι εθελοντές και έκαναν ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να μην περάσει η περιοχή από την περίμετρο του στρατοπέδου. Εκεί έχουν καταφέρει να την ανακόψουν, τουλάχιστον προσωρινά. Δεν έχει κινδυνέψει κάποια στρατιωτική εγκατάσταση, ούτε κάποια αποθήκη. Ωστόσο, αν φυσήξει πιο δυνατός άνεμος, τα πράγματα θα είναι δύσκολα
Επίσης σε ότι αφορά την Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και στην περίπτωση του στρατοπέδου Καποτά, υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
«Το στρατόπεδο “ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ” (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου». Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, με σχετική ανακοίνωση.
Από το βράδυ της Τρίτης (22/8) η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη στη συγκεκριμένη περιοχή, με τους αστυνομικούς κυριολεκτικά να εκλιπαρούν τον κόσμο να απομακρυνθεί από τα σπίτια του. Ο κόσμος έδειχνε αποφασισμένος να παραμείνει στα σπίτια, να υπερασπιστεί τα σπίτια του από την φωτιά και να βοηθήσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο τους πυροσβέστες.
Εκκενώθηκε η Αμυγδαλέζα
Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης και των ισχυρών ανέμων που έστειλαν τις φλόγες προς το Πανόραμα Αχαρνών και την περιοχή της Αμυγδαλέζας, λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας, που βρίσκεται δίπλα στη Σχολή της Αστυνομίας. Λίγο μετά τις 15:00 ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Αμυγδαλέζας και πάνω από 600 μετανάστςς οδηγούνται σε άλλη δομή στη Μαλακάσα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αλέξανδρο Μέμο.
