Τουρισμός για Όλους 2023: Πότε είναι η κλήρωση του voucher – Η αίτηση, οι δικαιούχοι

Τουρισμός για Όλους 2023: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το δημοφιλές voucher διακοπών 150 ευρώ.

Οι επιταγές μοιράζονται με κλήρωση που γίνεται γύρω στα μέσα Ιουλίου, όμως νωρίτερα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα vouchers.gov.gr όπου θα μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας και να διεκδικήσετε τα χρήματα. Δεν πρόκειται για μετρητά σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά για μία ενίσχυση με τη μορφή άυλης ψηφιακής κάρτας στο κινητό, την οποία μπορείτε να εξαργυρώσετε σε ακτοπλοϊκά, μετακινήσεις και διαμονή στις διακοπές σας.Η έναρξη ισχύος της κάρτας, αφού γίνει η κλήρωση, θα είναι από τον Ιούλιο του 2023 και θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη χρονιά, στο τέλος Ιουνίου του 2024. Υπενθυμίζεται ότι όσοι κάνουν αίτηση, για να γίνει δεκτή η αίτησή τους δεν πρέπει να είναι δικαιούχοι άλλου συναφούς προγράμματος, όπως εκείνο του «Κοινωνικού Τουρισμού 2023» ή του Freedom Pass για τη νότια Εύβοια ή τη Σάμο.

Τουρισμός για Όλους 2023: Πότε είναι η αίτηση και η κλήρωση

Πέρσι η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr και vouchers.gov.gr είχε ανοίξει περί τα μέσα Ιουνίου. Φέτος, όμως, αναμένεται να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα ο «Κοινωνικός Τουρισμός» και να συμπαρασύρει το άνοιγμα για το «Τουρισμός για Όλους». Το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στα τέλη Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου και θα έχει ασφυκτική προθεσμία για αίτηση. Αφού κλείσει η πλατφόρμα, θα ακολουθήσει η κλήρωση, περίπου μία εβδομάδα, με 10 μέρες αργότερα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του «Τουρισμός για Όλους 2023»

Δυνητικοί Δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα.Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.Δεν θα θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»:οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 και 2023-2024 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Δικαιούχοι και κριτήριαΕιδικότερα, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Οι «κόφτες»

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024:Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.Αντιθέτως, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.

Πότε είναι οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023

Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Ωστόσο, τα παραδείγματα των παλαιότερων ετών δείχνουν περίπου τον χρονικό ορίζοντα που θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις.Το 2021, ο Κοινωνικός Τουρισμός είχε ανοίξει τη Δευτέρα 24 Μαΐου. Το πρόγραμμα έτρεξε κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 μέχρι 31 Ιουλίου 2022.Το 2022, οι αιτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ξεκίνησαν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022. Οι αιτήσεις υποβάλλονταν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση στο gov.gr.Στη συνέχεια, στις 25 Ιουλίου 2022, αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους και τους παρόχους του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2022-23» στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ).Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2023 το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2023. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται και πάλι ηλεκτρονικά στο gov.gr.

Κοινωνικός Τουρισμός: Τι ισχύει με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται. Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού. Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που αποκτούν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, μέσω της οποίας επιδοτούνται για την πραγματοποίηση των διακοπών τους, είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός, διαφορετικός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων – ωφελουμένων στο «Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων» και στις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.

Κάθε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία:

για τη διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα καιγια την ακτοπλοϊκή μετακίνηση σε και από αυτό (μετάβαση – επιστροφή)και ανταλλάσσεται από τους δικαιούχους και τους ωφελούμενους του προγράμματος με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαμονής, στην πρώτη περίπτωση, από τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων, και υπηρεσιών ακτοπλοϊκής μετακίνησης, στη δεύτερη, από τους παρόχους ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των Μητρώων Παρόχων του Οργανισμού.

Απάντηση