Αποκαθίσταται το βασιλικό Μαυσωλείο στο κτήμα Τατοΐου

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των μνημείων στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, γίνονται εργασίες αποκατάστασης για την προστασία και αισθητική αναβάθμιση του Μαυσωλείου, καθώς τα έργα ανάδειξης του Υπουργείου Πολιτισμού στο Τατόι δεν αφορούν μόνο στον ιστορικό πυρήνα του αλλά και στην ευρύτερη ζώνη προστασίας του κτήματος.

Η αποκατάσταση του βασιλικού Μαυσωλείου είναι μία επιπλέον παρέμβαση, στο εν εξελίξει πρόγραμμα αποκατάστασης των κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου, 58.000.000 ευρώ. Οπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου, επί της οποίας γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επί των κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων του πρώην βασιλικού κτήματος.»

Ο στόχος μας είναι η προστασία του μνημείου, η συντήρηση και η αισθητική του αναβάθμιση, με ταυτόχρονη αποπεράτωση εκείνων των εργασιών, οι οποίες ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute »Είμαστε ικανοποιημένοι που τα έργα που εκτελούνται στο Τατόι, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξελίσσονται ομαλά, με διασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και με απόλυτη προσήλωση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει. »

Το 2025, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος θα είναι έτοιμος να αποδοθεί στους πολίτες προσφέροντάς τους έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας». Το εσωτερικό του Μαυσωλείου (Φωτογραφία: ΥΠΠΟΑ) Το βασιλικό Μαυσωλείο, είναι ένα νεοβυζαντινό κτίριο της περιόδου του μεσοπολέμου το οποίο στεγάζει τους τάφους των βασιλέων Κωνσταντίνου Α’, Σοφίας και Αλεξάνδρου. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1936, αμέσως μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας, αλλά η ολοκλήρωσή του ανακόπηκε, λόγω της κήρυξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μαυσωλείο έχει τη μορφή βυζαντινού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον νεοβυζαντινό Ναό της Αναστάσεως, έργο του τέλους του 19ου αιώνα, στο λόφο του Παλαιοκάστρου, ακολουθώντας την ίδια μορφολογία.

Ολα, τα επιμέρους κτίσματα του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία το 2003, οπότε περιήλθαν, με τον εξοπλισμό τους, στην κυριότητα του ελληνικού κράτους. Με την ίδια απόφαση το κεντρικό τμήμα του κτήματος χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικός τόπος. Το Μαυσωλείο εντάσσεται στη ζώνη Δ3 του κτήματος που περιλαμβάνει δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού, εκπαίδευσης, γεωργίας, περιβαλλοντικής και ιστορικής ενημέρωσης.

Πηγή: Protagon.gr

Απάντηση