Τα έργα μεταμορφώνουν το Τατόι – Το 2025 ολοκληρώνονται
Oι μηχανές στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου δουλεύουν… στο φουλ! Δεκατέσσερα έργα υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των κτιρίων του ιστορικού πυρήνα και των κινητών αντικειμένων τους, χαρίζοντάς μας μια πρώιμη εικόνα από το οραματικό σχέδιο ανάπλασης στο Τατόι.

«Η εξέλιξη των εργασιών στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει», ξεκαθάρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποίησε στο κτήμα την περασμένη εβδομάδα, και επεσήμανε ότι «το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας». Τα υπό εξέλιξη δεκατέσσερα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 57.930.540 ευρώ.

Ύστερα από την αυτοψία που είχε κάνει στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος (ημερομηνία δημοσίευσης φύλλου 3/4), η Οικία Δασοφύλακα έχει μετατραπεί σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, το οποίο κάθε Σαββατοκύριακο είναι ανοιχτό και περιλαμβάνει την ιστορία του κτήματος. Λίγα βήματα πιο πέρα, στον περιβάλλοντα χώρο, στέκει η μακέτα – χάρτης του Κτήματος. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου. Επίσης, όπως είχαμε αποτυπώσει σε σχετικό ρεπορτάζ («ΕΤΚ», 4/12/2022), έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Κτιρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει Αναψυκτήριο και Πωλητήριο του Ανακτόρου, το οποίο μετατρέπεται σε μουσείο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα έξι από τα δεκατέσσερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη εντάσσονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021 με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και τα υπόλοιπα οκτώ έργα υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 48.700.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, προχωρά η αποκατάσταση του κτιρίου του θερινού Ανακτόρου. Εχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτίριο. Εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου.

Εχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο κτίριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλου Γεωργίου Α’), το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών. Οι εργασίες αποκατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς υπάρχουν σκαλωσιές στο χώρο.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται και το έργο αποκατάστασης του Νέου Βουστασίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το έργο αναβάθμισης των Δικτύων Υποδομών Λειτουργικότητας εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ στο στάδιο της έγκρισης οριστικών μελετών βρίσκεται μια σειρά άλλων κτιρίων του κτήματος, όπως το Ιπποστάσιο, το Καταφύγιο, το Κτίριο Φρουράς Τάφων, το Δασονομείο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική συνολική παρουσίαση των έργων, προχωρεί η αποκατάσταση των εννέα κτιρίων: Οικίας Sturm, Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκης της, Οικίας Αρχικηπουρού, Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών, Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, Οικίας των Οδηγών 1 και 2.
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς υλοποιεί το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτιρίων. Το Ανάκτορο, η Οικία Sturm, το Κτίριο Τηλεπικοινωνιών, το Παλαιό και Νέο Βουστάσιο μετατρέπονται σε μουσεία. Στα πέντε αυτά κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες, τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, αντικείμενα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος, έργα τέχνης και αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος.
Οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος συνεχίζονται και αναπτύσσονται μέσα από τέσσερα έργα της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Συγκεκριμένα ψηφιοποιείται το αρχείο από τους χώρους του κτήματος και προχωρεί η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν. Εως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί́ περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4.000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.