Πέτρος Φιλίππου: Γιατί προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής

Υπηρέτησα τον τόπο μου για περισσότερα από 32χρόνια, ως δήμαρχος Καλυβίων και μετέπειτα δήμαρχος Σαρωνικού και ως αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ανθρώπων του. Με τους συμπολίτες μου πορευτήκαμε μαζί σε καλές και δύσκολες στιγμές προσπαθώντας, καθένας από το μετερίζι του, να κάνει το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας και τους κατοίκους της. Σε αυτή τη μακρά πορεία αντλούσα δύναμη και κουράγιο από την ζεστή επαφή που είχα με τους συντοπίτες μου. Αυτό ήταν για μένα η μεγαλύτερη τύχη. Η μεγαλύτερη ευλογία.

Σε όλη αυτή την πορεία έγινε, πιστεύω, σημαντικό έργο το οποίο φαίνεται. Δρομολογήσαμε υποδομές καίριας σημασίας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής μας. Δημιουργήσαμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύγχρονα αθλητικά κέντρα, δρόμους, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης βάζοντας την Ανατολική Αττική στην τροχιά μιας σύγχρονης περιαστικής περιοχής.

Παράλληλα με όλα αυτά, στον δήμο Καλυβίωνκρατήσαμε τους συντελεστές δόμησης χαμηλούς ώστε ηπεριοχή μας, που οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θεωρούν «όαση» αναψυχής, να μην μετατραπεί σε ένα ακόμη άχαρο, πυκνοκατοικημένο, αστικό κέντρο. Το όνειρο μας ήταν στον δήμο μας η βιώσιμη ανάπτυξη να εφαρμόζεται στην πράξη και να μην αποτελεί ευχολόγιο. Στη βάση αυτής της αρχής συνεχίζουμε να κινούμαστε και ήδηέχουν τεθεί τα θεμέλια μιας σειράς σημαντικών αναπλάσεων δημόσιων χώρων, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Όλα αυτά έγιναν έχοντας απέναντί μας ένα κεντρικό κράτος γραφειοκρατικό και συχνά ανάλγητο σε σχέση με τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πολίτη.Τόσο ως αντιπεριφειάρχης και δήμαρχος αλλά και ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ επί σειρά ετών, διαπίστωνα συστηματικά ότι για την κεντρική πολιτική σκηνή η Τ.Α.είναι ο «παρίας» της δημόσιας διοίκησης.

Εμείς, ωστόσο, προχωρούσαμε τη δουλειά μας, το στόχο μας. Πιέζαμε ώστε να εγκριθούν τα σχέδια πόλεως και σε αρκετές περιπτώσεις το πετύχαμε. Αγωνισθήκαμε ώστε οι παραλίες να απελευθερωθούν από καταπατητές και να αποδοθούν στους πολίτες και τα καταφέραμε. Οδήμος Σαρωνικού, βρέθηκε στην πρωτοπορία προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης σε στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες για όλους, ιδιαίτερα δε για ευάλωτους συμπολίτες μας. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόσημο της θητείας μου στην αυτοδιοίκηση να είναι θετικό.

Ήρθε όμως η στιγμή για αλλαγές. Έχοντας σαφή εικόνα των προβλημάτων αλλά και των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρουσιάζει η Ανατολική Αττική για αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, αποφάσισα να συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα από τη Βουλή, στην περίπτωση βέβαια που οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους. Στις επόμενες εθνικές εκλογές προτίθεμαι να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν προέρχομαι από πολιτικά «τζάκια», ούτε από επιχειρηματικές ελίτ. Επίσης δεν αποτελώ «προϊόν» πολιτικού μάρκετινγκ. Προέρχομαι από τον κοινωνικό πυρήνα της Ανατολικής Αττικής. Μιλώ  την ίδια γλώσσα με τους συντοπίτες μου. Αν επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στο κοινοβούλιο, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί τους, αυτή τη φορά με δυνατότερα πολιτικά εργαλεία και ισχυρότερη φωνή. Τους γνωρίζω και με γνωρίζουν προσωπικά, γιατί σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησα ποτέ δεν ασκούσα διοίκηση κλεισμένος στο γραφείο μου. Ήμουν και παραμένω μέχρι σήμερα εκεί όπου με χρειάζονται, είτε είναι στις γειτονιές, είτε στις μονάδες παραγωγής, είτε στα κέντρα υγείας, είτε στις καταπατημένες παραλίες, είτε στα σχολεία.

Η Ανατολική Αττική παρουσιάζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων που εδώ και χρόνια παραμένουν «ανοιχτά» ταλαιπωρώντας τους κατοίκους. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η έλλειψη οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μια περιοχή που βρίσκεται μακριά από το κέντρο και μακριά από τα κεντρικά νοσοκομεία. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους γιατί το ασθενοφόρο δεν ήρθε έγκαιρα ή γιατί δεν κατάφερε να περάσει μέσα από την κίνηση! Ως εκ τούτου η δημιουργία νέων σύγχρονων υγειονομικών μονάδων και η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων Κέντρων Υγείας, αποτελεί κατά τη γνώμη μου την νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ανατολική Αττική. 

Επιπλέον, η απουσία κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα πολλά πλεονεκτήματά της περιοχής και θα δώσει προοπτική για την επόμενη μέρα είναι μια πραγματικότητα. Είναι απαραίτητο, με εξωστρέφεια και καλή οργάνωση να εγγυηθούμεανάπτυξη και εργασία, ώστε οι κάτοικοι να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 

Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα είτε αυτά είναι χωροταξικά, είτε αναπτυξιακά, είτε απλά καθημερινά θέματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης με την ανάδειξη των παραλιών, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλα αυτά πρέπει να τα λύσουμε άμεσα. Εμείς, ήδη έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε να το πράξουμε.

Απάντηση