Αυτά είναι τα 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ξαφρίσει την Αττική και την Εύβοια

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος οκτώ μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια και εξαρθρώθηκε  την Παρασκευή (24/2/2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, τελεσθείσα από δύο ή περισσότερους, που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, κατ’εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

ΕΛ.ΑΣ.: Πώς δρούσε η οργάνωση

Στη σύλληψη δύο αντρών, ηλικίας 31 και 61 ετών, μελών συμμορίας που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων με τη μέθοδο της απασχόλησης, προχώρησε η αστυνομία την Παρασκευή (24/2/2023). Τα δύο άτομα εντοπίστηκαν στις περιοχές του Βασιλικού Ευβοίας και των Άνω Λιοσίων και συνελήφθησαν με εντάλματα.

Τα εντάλματα, που εκκρεμούσαν σε βάρος τους, είχαν εκδοθεί βάσει δικογραφίας που είχε συσταθεί για σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα και ληστεία από κοινού. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα τρία μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων και 17χρονος.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συμμορία που δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, στοχοποιούσε ηλικιωμένα και υπερήλικα άτομα, που σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της συμμορίας, τα μέλη της, κινούμενα με οχήματα ιδιοκτησίας τους ή συγγενικών τους προσώπων σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματά τους, και συγκεκριμένα σε σημεία που είχαν έντονη εμπορική δραστηριότητα, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.ά.. Αφού εντόπιζαν τους «στόχους», τους ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους. Μόλις οι ηλικιωμένοι πήγαιναν να μπουν στα σπίτια τους, τα μέλη της συμμορίας εμφανίζονταν μπροστά τους, και τους έλεγαν ότι είναι υπάλληλοι ή τεχνικοί εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και συντηρητές ανελκυστήρων. Με πρόσχημα την εξέταση υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος ή βλάβης στις τηλεφωνικές γραμμές, ή του ασανσέρ, τους έπειθαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν στα σπίτια τους.

Στη συνέχεια, κάποιο από τα μέλη της συμμορίας οδηγούσε τους ηλικιωμένους, συνήθως στο χώρο της κουζίνας όπου τους απασχολούσε, ενώ παράλληλα συνεργοί τους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή. Κατόπιν διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητο στο οποίο τους περίμενε συνεργός τους, που εκτελούσε χρέη οδηγού και τσιλιαδόρου. Σε περίπτωση που οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονταν τις προθέσεις τους και αντιδρούσαν, τα μέλη της συμμορίας, δεν δίσταζαν να μεταχειριστούν βίαιους τρόπους προκειμένου να διατηρήσουν τα κλοπιμαία και να διαφύγουν της σύλληψης τους.

Απάντηση