Εξάρθρωσαν σπείρα που έκλεβε καταλύτες από αυτοκίνητα- Αστυνομική επιχείρηση στο Μενίδι

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα στο Μενίδι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της ΟΠΚΕ, αλλά και αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη 12 μελών δύο συμμοριών Ρομά που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 60 κλοπές καταλυτών, αλλά και σε διαρρήξεις σε περιοχές της Αττικής.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν πλήθος από κλεμμένους καταλύτες που εντοπίστηκαν σε καταυλισμούς γύρω από την οδό Αχαρνών, όπου και επικεντρώθηκαν οι έρευνες.

Με νοικιασμένα αυτοκίνητα οι κλοπές

Ως «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ αμέσως μετά τις κλοπές παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε έτερα μέλη τα οποία είχαν επιφορτιστεί με το ρόλο της φύλαξής τους και της μετέπειτα διοχέτευσής τους. Στη συνέχεια, τα μέλη αυτά είχαν αναπτύξει το κατάλληλο δίκτυο πελατών όπου πωλούσαν τα κλοπιμαία, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία διαμοιράζονταν στα μέλη των οργανώσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η προτίμηση τους στο συγκεκριμένο εξάρτημα αυτοκινήτων (σ.σ. καταλύτης) δεν είναι τυχαία, καθώς, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, την παλαιότητα, αλλά και το καύσιμο που χρησιμοποιεί, παρουσιάζει διαφορετική περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα η τιμή των οποίων τα τελευταία χρόνια προσεγγίζει ακόμα και τις τιμές του χρυσού.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 58 περιπτώσεις κλοπών και 2 απόπειρες κλοπής, με το συνολικό οικονομικό όφελος, που αποκόμισε η πρώτη εγκληματική οργάνωση, να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη τα 10.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε 11 κατοικίες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν: 5.075 ευρώ, δυο αυτοκίνητα, 43 καταλύτες αυτοκινήτων και τελικό μέρος εξάτμισης, όπλο κρότου και πτυσσόμενο γκλοπ, πλήθος εργαλείων κοπής, καθώς και τηλεφωνικών συσκευών.

Στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, την Yποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και αστυνομικοί από τα Τμήματα Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

Απάντηση