Αυξήθηκε ο πληθυσμός στους Δήμους Αχαρνών και Φυλής!

Αυξήθηκε σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία ο πληθυσμός στους Δήμους Αχαρνών και Φυλής συγκριτικά με την απογραφή του 2011. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3,5%, μετρά 10.432.481 κατοίκους, σε αναλογία 48,6% ανδρών και 51,4% γυναικών.

Μείωση πληθυσμού παρατηρήθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής οπό αγγίζει το 0,9% με μόνιμο πληθυσμό 3.792.469 που αναλογεί σε 47,8% ανδρών και 52,2% γυναικών.

Αύξηση ωστόσο παρατηρήθηκε στους Δήμους Αχαρνών και Φυλής. Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής είχαμε αύξηση κατά 2,8% με τον Δήμο Αχαρνών να πρωταγωνιστεί καθώς ο μόνιμος πληθυσμός του αυξήθηκε από 106.943 σε 108.130 κατοίκους και να φέρνει τις Αχαρνές στην πρώτη θέση από άποψη πληθυσμού.

Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής παρατηρούμε επίσης αύξηση 2,4% με τον Δήμο Φυλής να πρωταγωνιστεί εκεί αφού από 45.965 μόνιμους κατοίκους το 2011, το 2021 καταγράφηκαν 48.255 κάτοικοι.

Το συμπέρασμα ωστόσο όλων είναι πως παρότι παρατηρήσαμε αύξηση του μόνιμου πληθυσμού για άλλη μία φορά δεν καταγράφηκε ο πραγματικός αριθμός των μόνιμων κατοίκων, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που επέλεξαν να απογραφούν για τους δικούς τους λόγους σε άλλες περιοχές, κυρίως τόπους γέννησης – καταγωγής. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται οι τοπικές αρχές να λύσουν καθώς η μη πραγματική αποτύπωση του πληθυσμού συνεπάγεται και μη πραγματικές ανάγκες. Η αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως στον Δήμο Αχαρνών συνεπάγεται και αυξημένες ανάγκες σε υποδομές. Όμως αν η απογραφή δεν αποτυπώσει τους πραγματικούς μόνιμους κατοίκους μίας πόλης η δημοτική αρχή δεν μπορεί να διεκδικήσει αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη για όσους ζουν σ’ αυτή! Αυτό είναι το μεγάλο “αγκάθι” των μεγαλουπόλεων μεταξύ αυτών οι Δήμοι Αχαρνών σε μεγάλο βαθμό αλλά και Φυλής.

Απάντηση