ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Πρώτα είμαι Βουλευτής Αττικής και μετά οτιδήποτε άλλο

Κύριε Βλάχο σας καλωσορίζουμε στην PARNES NEWS! Διανύουμε άτυπα μεν, προεκλογική περίοδο. Πως αισθάνεστε ως ο μακροβιότερος βουλευτής της περιφέρειας Αν. Αττικής, καθώς εκλέγεστε ανελλιπώς από το 2000;

Κάθε εκλογική διαδικασία έχει τη δική της σημασία, τις δικές της δυσκολίες, τα δικά της διλήμματα, και βεβαίως προσθέτει και νέες ευθύνες. Έτσι, όση εμπειρία και αν διαθέτει ο κάθε υποψήφιος, οφείλει να σταθμίζει στις εκλογές τα νέα δεδομένα και με βάση αυτά να προγραμματίζει τις κινήσεις του. Συγχρόνως, όμως, οι εκλογές είναι μια περίοδος, που δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με παλιούς και νέους φίλους ανανεώνοντας σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης. Σε ό,τι με αφορά, λοιπόν, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση προσθέτω νέα στοιχεία λαμβάνοντας υπόψιν τα μηνύματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εξάλλου, ως μόνιμος κάτοικος της Ανατολικής Αττικής έχω το πλεονέκτημα να ζω με τους συμπολίτες μου και να αφουγκράζομαι καθημερινά κάθε τους χαρά αλλά και δυσκολία.

Η εικόνα της Αν. Αττικής από το πολιτικό σας ξεκίνημα έως σήμερα έχει αλλάξει; Τα προβλήματα των πολιτών έχουν διαφοροποιηθεί;

Σίγουρα η εικόνα της Ανατολικής Αττικής έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Πρώτα από όλα έχουμε πληθυσμιακή έκρηξη, που δημιουργεί νέες ανάγκες σε επίπεδο υποδομών. Αλλά και στο επίπεδο της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των πολιτών χωρούν βελτιώσεις. Γι’ αυτό η προσπάθεια είναι συνεχής, αφού στο καλό υπάρχει πάντα το καλύτερο. Οι συμπολίτες απαιτούν και δικαιούνται το καλύτερο. Πολύ δε περισσότερο, όταν η Ανατολική Αττική υστερεί σε υποδομές απαραίτητες για την καθημερινή μας ζωή. Προβλήματα, λοιπόν, υπάρχουν τα οποία λύνονται, αλλά η ζωή φέρνει και νέα που εμείς, οι φορείς της Πολιτείας οφείλουμε να ιεραρχήσουμε σωστά και να τα αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα.

Εντέλει ένας Βουλευτής μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών;

Ο Βουλευτής, ως γνωστόν, ως μέλος της Νομοθετικής εξουσίας συμμετέχει στην επεξεργασία και ψήφιση των νόμων του Κράτους.

Πολλές φορές, όμως, κάνουμε παρεμβάσεις για να προωθήσουμε θέματα της περιοχής μας, τα οποία είτε δεν ιεραρχούνται, είτε κολλάνε στη γραφειοκρατία, είτε μπλέκονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Έτσι, ενώ τυπικά ως Βουλευτής δεν έχω αρμοδιότητα, ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα μου να παρεμβαίνω για τις εκκρεμότητες θεμάτων του Τόπου μας.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με τους φορείς του κάθε Δήμου -Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή στο σύνολο της, Σύλλογοι, Επιμελητήρια, Εκκλησία, Φορείς Υγείας, Σχολεία κ.α.- υιοθετούμε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες τους στην Κεντρική Κυβέρνηση. 

Λέω πάντα ότι πρώτα είμαι Βουλευτής Αττικής και μετά οτιδήποτε άλλο και ότι στηρίζω τις αποφάσεις των φορέων, που ξέρουν καλύτερα τα θέματα των Δήμων τους.

Έχετε κατά το παρελθόν διατελέσει Υφυπουργός Ανάπτυξης, η κρίση που παγκοσμίως βιώνουμε, θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στην Ανάπτυξη;

Οι συνεχείς και διαχρονικές κρίσεις με αποκορύφωμα την ενεργειακή έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητά μας. 

Αυξάνονται οι τιμές και απειλείται η επάρκεια. Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες πρέπει οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα. Η αγορά δεν είναι κοινωνία αγγέλων και εύκολα γίνεται ανεξέλεγκτη. Χρέος της πολιτείας είναι να θυμίζει τις ευθύνες όλων και να θέτει τους κανόνες, που πρέπει όλοι να σέβονται. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει το δίκιο του ισχυρού. 

Όσες παρεμβάσεις και αν ληφθούν – και έχουν ληφθεί – πάντα υπάρχουν περιθώρια για νέες, τις οποίες απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας. Το πλαίσιο αυτό το ζητούν οι καταναλωτές αλλά και οι φορείς της αγοράς, καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, που συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ο Δήμος Αχαρνών αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ως από τους παλαιότερους Βουλευτές της περιφέρειας μας, βλέπετε διαφοροποίηση των προβλημάτων;

Τις προτεραιότητες κάθε Δήμου, άρα και του Δήμου Αχαρνών, θέτουν κάθε φορά οι εκάστοτε διοικήσεις του. Σε ό,τι με αφορά, στηρίζω διαχρονικά αυτές τις προτεραιότητες σε κάθε κυβέρνηση του τόπου μας. Ως Βουλευτής προτείνω και πιέζω για την υλοποίηση των αιτημάτων τους, ελέγχοντας την κυβέρνηση μέσα από τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις πάντα με μοναδικό κριτήριο το καλό της περιφέρειας, που εκπροσωπώ. Θυμίζω πάντα σε όλους ότι είμαι Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και μετά οτιδήποτε άλλο.

Τελευταία αναφερθήκατε στην Βουλή για την εγκατάσταση πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στο εγκαταλελειμμένο Γυμνάσιο της Αυλίζας. Σε τι φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα; Όπως γνωρίζεται η εγκληματικότητα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των Αχαρνών.

Πράγματι πρωτοστάτησα σε συνεργασία με παράγοντες της περιοχής για την αλλαγή χρήσης και εν συνεχεία την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με τη δημιουργία και λειτουργία ενός πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος στην Αυλίζα. Τηρώντας, λοιπόν, την κοινοβουλευτική διαδικασία, προ ολίγων μηνών έφερα στη Βουλή το θέμα ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό πλήρη ενημέρωση. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης ανακατασκευής του υπόψη κτιρίου και εντός του έτους 2023 θα προσδιοριστεί το απαιτούμενο κόστος ανακαίνισης και θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια ανακατασκευής του. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαι πάνω από το θέμα και από την επόμενη Βουλή, έως ότου ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο στην Αυλίζα.

Παράλληλα ασχοληθήκατε και με τους εγκαταλελειμμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Τύμβος του Σοφοκλή…

Ο Δήμος Αχαρνών έχει πολλές ομορφιές καθώς και ιστορικά αξιοθέατα. Σε όποια άλλη πόλη του κόσμου υπήρχε το Ταφικό Μνημείο του Σοφοκλή, ενός εκ των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών της Αρχαιότητας, θα αποτελούσε τη βιτρίνα της Πόλης. Σε μας, δυστυχώς, δεν ισχύει αυτό. Εδώ καλά-καλά, όποιος δεν γνωρίζει την ακριβή του τοποθεσία, δεν θα μπορέσει εύκολα να το εντοπίσει και να το επισκεφτεί. Αλλά και αν κατορθώσει να φτάσει, χωρίς κάποια προγραμματισμένη επίσκεψη δεν θα έχει την ευκαιρία να εισέλθει στον χώρο. Αυτά τα τόσο απλά λοιπόν και τόσο αυτονόητα έφερα με ερώτηση μου στη Βουλή προς την αρμόδια Υπουργό. Ελπίζω, ότι όσα εξήγγειλε, θα πετύχουν τη συνολική αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής, ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Ο Τόπος, που ζούμε, αξίζει καλύτερη μεταχείριση. Για αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε, Σύλλογοι, Αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Κύριε Βλάχο κλείνουμε με μια αμιγώς πολιτική ερώτηση γιατί ένας ψηφοφόρος να επιλέξει τη ΝΔ στις προσεχείς εκλογές και γιατί συγκεκριμένα εσάς;

Επιλογή της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες κάλπες σημαίνει: Κρατώ κάθε καλό που έγινε σε αυτήν τη θητεία και διορθώνω στη νέα κοινοβουλευτική θητεία τυχόν παραλείψεις και λάθη που έγιναν. Δεν ρισκάρω, δεν επαναλαμβάνω πειράματα, δεν γυρνάω πίσω. Κοιτάζω μπροστά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Είμαστε η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που δικαιώθηκε σε όλες τις μεγάλες επιλογές και που πάντα έβλεπε μπροστά και μακριά στο μέλλον, ξεπερνώντας κάθε μίζερη και εφήμερη πρόκληση. Σχετικά με τη δική μου υποψηφιότητα, όλα αυτά τα χρόνια διατηρώ με τους συμπολίτες στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Είμαι στην πρώτη γραμμή και ποτέ δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα για αρνητικό σχολιασμό. Υπηρετώ μια πολιτική σχολή άλλωστε, που λέει πάντα την αλήθεια, που μάχεται και που θεωρεί την εντιμότητα ως προϋπόθεση για τη δημόσια δράση. Προχωρώ λοιπόν ακάθεκτος με την πεποίθηση: «Αγαπώ τον Τόπο μου, τον Τόπο που ζω και θα παλεύω με ρεαλισμό για την ανάπτυξη και τις προοπτικές του».

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτα στην έντυπη μηνιαία εφημερίδα PARNES NEWS

Απάντηση